دوشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۸ – ۱۷:۳۹
چرا امارات به «سومالیلند» چشم طمع دارد؟
جمهوری خودخوانده «سومالیلند» از سوی هیچ کشور عربی و بینالمللی به رسمیت شناخته نشده است اما امارات با نادیده گرفتن این قضیه، روابط مستحکمی با آن برقرار کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، سومالیلند یک منطقه خودگردان در شاخ آفریقا در ساحل خلیج عدن و مشخصا در شمال سومالی قرار گرفته است و «هیرجیسا» پایتخت آن و «بربره» یکی از شهرهای بزرگ آن است.
در سال ۱۹۹۱ به دنبال سرنگونی رژیم دیکتاتوری «محمد سیاد بری» در سومالی که پس از درگیریهای شدید و کشته شدن دهها هزار نفر صورت گرفت، جمهوری سومالیلند به صورت یکجانبه جدایی از دولت مرکزی موگادیشو را اعلام کرد.
مساحت سومالیلند ۱۳۷۶۰۰ کیلومتر مربع با جمعیتی بالغ بر ۳.۴ میلیون نفر است و از نوامبر ۲۰۱۷ «موسی عبدی» به عنوان جانشین «احمد سیلانیو» انتخاب و ریاست این جمهوری خودخوانده را بر عهده گرفته است.
حضور مشکوک امارات در سومالیلند
عبدی در مارس ۲۰۱۸ اعلام کرد که امارات نیروهای امنیتی این منطقه را در چارچوب یک توافق دوجانبه جهت ایجاد پایگاه نظامی اماراتی، آموزش خواهد داد. وی مدعی شد که این پایگاه توسعه امنیتی و اقتصادی کشور را تضمین کرده و مانعی در برابر «گروههای افراطی» در منطقه خواهد بود.
طبق گزارش وبگاه «الخلیج اونلاین»، ابوظبی ساخت این پایگاه را در سال ۲۰۱۷ در محل فرودگاه شهر بربره آغاز کرد و طبق توافق صورت گرفته با دولت سومالیلند، حضور اماراتیها به مدت ۳۰ سال در این پایگاه تضمین شده است.
اهمیت این پایگاه نظامی در این است که در فاصله کمتر از ۳۰۰ کیلومتری جنوب یمن واقع شده است.
امارات به این حد نیز اکتفا نکرده و در اکتبر ۲۰۱۸ از طریق شرکت بنادر جهانی دبی، پروژه توسعه بندر بربره به ارزش ۱۰۱ میلیون دلار از مجموع ۴۴۲ میلیون دلار(قیمت کل توافقنامه توسعه) را آغاز کرد که قرار است صادرات شتر به غرب آسیا و واردات مواد غذایی و غیره از طریق آن صورت گیرد.
دولت مرکزی سومالی با توافقنامههای امضا شده بین ابوظبی و سومالیلند مخالفت کرده و آن را نقض حاکمیت قانونی سومالی خوانده است و با وجود تلاشهای امارات برای متقاعد کردن دولت سومالی با اعطای مبالغ مالی اما موگادیشو قانع شد و حتی در آوریل ۲۰۱۸ میلیونها دلاری که «محمد احمد عثمان» سفیر امارات قصد انتقال آن به نیروهای امنیتی تحت آموزش امارات را داشت، در فرودگاه کشف و ضبط شد.
دلیل طمع امارات به سومالیلند چیست؟
امارات که در سالهای اخیر به دلیل دخالتهای آشکار در امور داخلی دیگر کشور، مورد خشم و غضب ملتهای عربی و حاشیه خلیجفارس قرار گرفته است، سعی دارد نفوذ خود در کشورهای شاخ آفریقا اعم از سومالی، جیبوتی، اتیوپی و اریتره را افزایش دهد.
این کشور همچنین سعی دارد نفوذ خود در منطقه اطراف تنگه بابالمندب را توسعه دهد که این امر از تحرکات آن در یمن و تلاش برای سیطره بر بنادر و کانالهای دریایی استراتژیک مشهود است.
سومالی یا حتی «سومالیلند» انتخاب برتر برای اماراتی نبود چرا که آنها پیش از این در سال ۲۰۰۶ توافقنامههایی با جیبوتی امضا کرده و امتیاز اداره بندر «دورالیه» به مدت ۵۰ سال را کسب کرده بودند اما دولت جیبوتی در چند سال اخیر سعی کرد این توافقنامه را اصلاح کرده و اعتراضاتی به چند بند آن از جمله اعطای امتیاز اداره بندر به امارات و اینکه اولویت ساخت بنادر دیگر با امارات است، وارد کرده و در نهایت در فوریه ۲۰۱۸ جیبوتی این توافقنامه را به دلیل آنکه در تعارض با منافع عالی این کشور بود، ملغی اعلام کرد.
پس از خروج جیبوتی از توافق با امارات و شکست ابوظبی در دستیابی به توافقاتی با دولت مرکزی سومالی که از حمایت قطر و ترکیه برخوردار است، امارات چارهای جز روی آوردن به سومالیلند برای ایجاد پایگاه نظامی جهت حضور در خلیج عدن، ندید.
انتهای پیام/م
اخبار مرتبط
پر بازدید ها
پر بحث ترین ها
بیشترین اشتراک
بازار